Орфей Варна

Подаръкът

Вече девет години изработваме е продаваме  подаръци. Имам голям опит и пряк контакт с хората, които търсят нещо различно, нещо оригинално, нещо евтино, нещо без значение от цената…Клиентите ми са много различни – българи, чужденци, бедни, заможни, обикновени, интелигентни,  знаещи какво искат и такива, които нямат никаква идея. Някои са намирали при мен подходящия подарък, други не. Позовавайки се на опита си, ще си позволя да дам няколко съвета при избор на подарък. Ще се опитам да не конкретизирам подаръци, изработени от мен.

Много често съм чувала-„Трябва да купя подарък на човек, който си има всичко“-повярвайте- такъв човек няма. Може да е достатъчно богат да си купи всичко, което поиска, но вие може да му дадете нещо, за което той не подозира, че съществува.Когато трябва да купите подарък трябва да помислите основно върху няколко неща

Колко ви е близък- дали може подаръка да е много личен (пижама напримерJ)

Колко познавате вкуса му- дали бихте избрали подходящ цвят, модел, картина( купувате блуза- ужас размерът не е подходящJ, няма място за картината, не обича да бърше прах от сувенири, няма хладилник за магнитчетаJ)

Колко средства може да си позволите- без коментар

Дали искате подаръкът да е изцяло практичен (тенджера, одеало, телевизорJ)

Дали да е спомен- (часовник с изписано послание на гърбаJ)

Благодарност-(кутия с бонбони и уискиJ)

И така, ако излезем от шеговития тон бих могла да се спра на по-мислените подаръци- тези, които не са ваучер за отбиване на номера.

Напоследък забелязвам тенденция все повече хора да предпочетат да получат някакво уникално преживяване, не просто предмет, срещнат на някой рафт в последния момент. Терминът персонализиран подарък навлиза все повече и на мен лично много ми харесва като идея.  Би могъл да бъде портрет, предмет с личен образ; име,-гравирано, бродирано, написано.  По някакъв начин можете да свържете подаръка с професията, хобито, колекцията;

Разбира се всички истински преживявания- скок с парашут, екскурзия, билет за концерт, готварски курс и т.н. са страхотни подаръци, стига да са съобразени с времето и интересите.

Най- голям опит имам с подаръците- сувенири. Разбира се, че първия въпрос, който задавам е за кого е предназначен. Разбира се, че има сувенири от магнити- до медни сервизи и дърворезби за хиляди левове.  Тук също трябва да се съобразят горепосочените неща. Имайте предвид, че ако трябва да изпращате сувенир от България, той трябва да е на първо място нечуплив, лек и ….произведен в България.

 Не забравяйте опаковката. Скоро мои клиенти направиха  подарък, с такава уникална опаковка, че съм сигурна, че никой не го интересуваше какво има вътре- картонена кутия, панделка от канап- и много, много лични пожелания, надраскани от всички колеги- незабравимо.

И последно- ако искате да купите подарък ръчна изработка- разгледайте го добре, подръжте го в ръка и ако нямате усещането, че той е нещо уникално и безценно значи не е за вас. Той няма да донесе възторгът, който очаквате, но пък  може да  бъде такъ в  за някой друг, донасяйки истинско удовлетворение на майстора.

Напиши коментар

Моля влезте в профила си или се регистрирайте за да коментирате