Орфей Варна

Как да предпазим вълнените си дрехи от молци

Как да предпазим вълнените си дрехи от молци

Много отдавна се каня да напиша няколко насоки към всички, които използват вълната като материал в ежедневието си- или като готови изделия- палта, пуловери, одеяла или като материал за работа.  Най- добрата защита е профилактиката срещу молци. И едно малко уточнение- молците са заплаха и за други естествени материали- коприна и памук, но не в такава голяма степен.


Усилията ни са насочени в няколко посоки- едната е профилактика, втората е  е унищожаване на гъсениците, третата е унищожаване на пеперудите.

За профилактика препоръчваме съхранение на всичко от вълна в затворени помещения, в гардероби в найлонови дебели торби. Разбира се през зимата това не винаги е възможно. Но трябва да се отбележи, че активността на молците не е толкова голяма през тези месеци.

През пролетния сезон обикновено прибираме всички вълнени дрехи и одеяла, за да са готови за зимата. Това е и периодът през, който е най- активен молецът в размножаването си и снасянето на гъсениците (които всъщност са истинската заплаха) Затова ето някои основни правила, които аз спазвам, за да се предпазя.

1.       1.Вълнените дрехи се изпират задължително, преди да се приберат за летния сезон

2.       2. Най- доброто лечение  за унищожаване на евентуално вече нападната от молци дреха или просто профилактика  е силното слънце. Това е най- мощното средство за борба с гъсеницата. Затова е най- добре да изпечете на слънце всичко, което има вълна за поне няколко часа (найдобре няколко дни)- живите гъсеници веднага умират.

3.       3. След това се прибират в найлонов чувал, колкото може по- дебел и се пръска в него с някакъв препарат за летящи насекоми (това е с цел да се унищожи всяка пеперуда, която би се излюпила)- Райд, Байгън, мухозол и др. и чувалът се затваря плътно. Така престоява колкото е необходимо-обеззаразен.

4.      4. Ако имате някакви малки изделия от вълна- фигурки и декорации, може да ги слагате във фризера за един ден, така ако случайно има някакво яйце или гъсеница, тя ще умре. Може също да го сложите в плътна торба и да впръскате препарат. Необходимо е да престои поне 1 седмица, за да се излюпят пеперудките и да им подейства препарата.

5.       5.За колегите, които работят с много големи количества вълна  е много важна непрекъснатата профилактика- не само през пролетта, защото  веднъж заразено помещение е много трудно да бъде почистено. Затова  два пъти годишно изкарвайте вълната си на силно слънце за часове, разстелена на по- тънко. Добре е и поне един ден в седмицата да пръскате цялото помещение с препарат , без да влизате за няколко часа в него

6.       6.Може да се използват лепки за молци, но имайте предвид, че може да съберете мъжките молци на квартала, ако е отворена вратата или прозореца. Затова тях ги препоръчвам за не повече от няколко дни, и то ако е затворено помещението. – примерно за събота и неделя. След това ги изхвърляте.

7.       7.Купувайте вълна само от регламентирани производители, защото заразени дараци са източници на големи неприятности

8.       8.Не съхранявайте стари вълнени изделия в едно помещение с основния си материал или стока.

9.       9.Естествените цветове вълна са много по- предпочитани от молците, отколкото боядисаните, затова към тях- с особено внимание

10. 10..  ПРОФИЛАКТИКА, ПРОФИЛАКТИКА,ПРОФИЛАКТИКА

Напиши коментар

Моля влезте в профила си или се регистрирайте за да коментирате