Орфей Варна

Изработка на пана и картини от вълна

Това е един от методите за изработка на картини- със сухо плъстене- иглонабиване. Основата може да бъде от всякакъв текстил, важното е да е твърда. Аз си изработвам дебели около 5мм сплъстени парчета или си поръчвам тъкани на хоризинтален стан парчета. На снимките са изработени с тъкани парчета, оформени като пана с шнур. Тук рисунката се изработва с вълна и игла, няма мокро плъстене. Аз лично не очертавам, но можете да си направите фон и след това да си нарисувате контурите. Изработените по този начин картини позволяват да се направят леко релефни фигурите, което създава истинска живост на картините. Хора, като мен които не са чак толкова добри художници могат да придадат обем и реалистичност.
За да е качествена изработката е необходимо всичко да е много добре набито, а където се релефните елементи да са направени с доста вълна. Трябва да може да се изтупва, без да се развали., тъй като не може да се пере.
Това е друг метод за изработване на картини, изработени с мокро плъстене. (Паната от снимките са на мои курсистки, за което безкрайно им благодаря ????)
Кръстосват се четири слоя основа- едноцветна вълна, най- удобно е кардочес. След това се нарежда фона и отгоре вече се оформя с цветна вълна картинката. След това всичко се мокри и се сплъстява до твърдост.
Тук формите не могат да бъдат много точни, но затова пък притежават уникален колорит. Имат едно леко импресионистично звучене. Този вид картини са подходящи за пана, възглавници, чанти и всякакви изделия, които ще бъдат подложени на допир, търкане и употреба. Могат да бъдат изпирани и тупани. Изображението не може да бъде релефно, затова трябва светлосенките да придават обем.
Това е третия вид картини- смесена техника. Предварително изработвам с мокро плъстенежполусплъстено парче от четири кръстосани слоя вълна- може и лента, меже и кардочес. Разликата е, че не го сплъстявам до твърдост. Оставям го да изсъхне. След това рисувам с иглата- сухо плъстене. Мога да нарисувам точни форми, но те не могат да бъдат релефни.
След това сплъстявам до твърдост. Така направените пана имат качествата на мокро сплъстените, и точния рисунък на сухото плъстене- предпочитам ги и ги работя често.
Акварелната техника ми е непозната ( освен от клипчета, които съм гледала) затова не бих могла да дам подробности, но ще се доверя на професионалист, който обеща в най- скоро време да ни обясни подробности.????

Напиши коментар

Моля влезте в профила си или се регистрирайте за да коментирате